ActualitateSliderUltima ora

Scade rata de infectare

De câteva zile municipiul Târgu Jiu a scăpat de restricțiile scenariului roșu, în prezent aflându-se în cel galben. Restaurantele sunt deschise în interior, dar la capacitate redusă la o treime, iar instituțiile de cultură și-au putut relua activitatea, cu 30% din maximul de spectatori.

În prezent incidența cumulată la nivelul reședinței de județ este 1,72 la mia de locuitori, în scădere continuă de aproape o săptămână. Dacă se păstrează același trend, curând am putea intra în scenariul verde, iar capacitatea restaurantelor și a sălilor de spectacol ar crește la 50%.

Edilul municipiului a profitat de trendul descendent și a transmis un mesaj cetățenilor pe pagina sa de socializare, susținând ideea unui Paște fără restricții.

Se apropie sfintele Sărbători Pascale și ne dorim cu toții să le petrecem în liniște, alături de cei dragi, fără a mai fi îngrădiți de restricțiile impuse de autorități. Avem șansa unui Paște liber, ocazie cu care să ne putem relua obiceiurile tradiționale. Încet, dar sigur, vălul întunecat al acestei pandemii se ridică și am convingerea că în curând ne vom putea bucura din nou de viață, așa cum făceam și înainte ca virusul să ne dea tuturor viețile peste cap

Totuși, câteva localități din Gorj se află încă în scenariul roșu. Godinești, Albeni, Ciuperceni și Hurezani înregistrează un coeficient de infectare cuprins între 3,06 și 3,69.

Vestea bună este că localitățile menționate nu se supun restricțiilor de circulație începând cu ora 20.00 și nici magazinele nu se închid la ora 18.00, atât în weekend cât și în timpul săptămânii. În schimb barurile își pun lacătul pe ușă și rămân funcționale doar terasele.

Situația se menține totuși  alertă în comuna Stoina unde incidența cumulată rămâne la peste 7 cazuri, mai precis 7,18 la mie. Locuitorii din Stoina intră în case mai devreme în weekend, începând cu ora 20.00 și își fac cumpărărturile până la ora 18.00 când operatorii  economici sunt nevoiți să închidă.

41 de localități din Gorj sunt deja în scenariul verde, iar situația este mult mai bună în 6 dintre ele. Acolo nu a mai fost înregistrat niciun caz de infectare în ultimele 14 zile, așadar incidența este 0.

Pe plan general județul Gorj este la un pas de scenariul verde. 1,57 cazuri la mia de locuitori au fost raportate astăzi, în scădere continuă față de perioada anterioară.

Rămân totuși valabile restricțiile impuse la nivel național. Masca este obligatorie peste tot în spațiul public, evenimentele sunt interzise, iar magazinele își trag obloanele de la ora 21.00. Declarația pe proprie răspundere devine obligatorie la ieșirea din casă după ora 22.00, circulația fiind liberă doar pentru câteva motive, printre care asistența medicală de urgență și achiziționarea de medicamente, îngrijirea persoanelor sau interesul profesional.

Articole similare

Back to top button