ActualitateSliderUltima ora

Concurs organizat de poliție pentru tineri

Delicvența juvenilă este o componentă a criminalității. Ea este un fenomen de devianță, manifestat prin incapacitatea unor adolescenți de a se adapta la normele de conduită din societate.

În țara noastră, există din ce în ce mai mulți tineri și minori care participă destu de activ la săvârșirea unor fapte penale. Pentru a preveni fenomenul de delicvență juvenilă, un nou concurs de eseuri și desen intitulat „MESAJUL MEU ANTIBULLYING         ” se organizează la nivelul județului nostru sub coordonarea mai multor instituții.

Concursul are ca și scop implicarea elevilor în identificarea unor metode de prevenire a delincvenței juvenile, dar și determinarea acestora să ia atitudine.

Participanții la acest concurs sunt obligați să respecte termenii și condițiile regulamentului de organizare și desfășurare. Lucrările realizate conform Regulamentului vor fi transmise pe adresa de email ionutpigui@gj.politiaromana.ro.

Eseurile vor fi transmise atât în format pdf cât și în format editabil la adresa de email, împreună cu datele personale, respectiv: nume și prenume, școala de proveniență și profesor coordonator.

Desenele vor fi scanate și transmise la adresa menționată mai sus, împreună cu datele personale. Elevii din clasele VIII vor transmite un eseu pe tema prevenirii delincvenței juvenile de maxim 2 pagini.

Concursul se desfășoară după următorul calendar: 29 martie – 20 mai– înscrierea concurenților și primirea lucrărilor; 21 – 28 mai – jurizarea lucrărilor; 29 mai– anunțarea câștigătorilor, iar pe data de 1 iunie va fi premierea acestora. În funcție de evoluția situației privind pandemia se va anunța ulterior dacă va fi organizată și o festivitate de premiere.

Toți participanții vor primi diplome de participare transmise online. Se vor acorda Premiul I, Premiul II, Premiul III și 5 Mențiuni pentru fiecare categorie de vârstă.

Delicvența juvenilă constituie o problemă socială complexă, a cărei cunoaștere și explicație trebuie să stea la baza măsurilor de politică socială și penală.

Pentru majoritatea copiilor, familia este locul protector în care se nasc, care le asigură existența și afecțiunea de care au nevoie pentru a crește și a-și dezvolta personalitatea. Copilul mic învață prin imitație, având ca model comportamentul și limbajul adulților, de aceea, viața în familie constituie prima școală pentru copii. Deci dragi părinți, gândiți-vă bine, ce fel de exemplu dați copiilor! Feriți-i de certuri, de scandaluri, de vorbe urâte, de violență, de consumul de alcool cu toate urmările lui! Nu uitați că sunteți responsabili de comportamentul lor de mai târziu.

Este binecunoscut faptul că delincvența juvenilă este însoțită de fenomenul de absenteism și abandon școlar, de aceea școala, este alături de familie, un mediu important de formare al caracterelor tinere, de asimilare a unor cunoştinţe teoretice, dar şi de socializare şi de educare.

Totodată prevenirea conduitelor violente în rândul minorilor și tinerilor şi aplicarea cu operativitate a unor măsuri de corecţie pentru minorii autori de infracţiuni pot determina cu un grad mare de reuşită formarea unor generaţii de tineri care resping tentaţiile ilicite şi anturajele delincvente.

Articole similare

Back to top button