ActualitateSliderUltima ora

Localități sub incidența noilor restricții

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât modificarea și completarea măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii și controlul infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă. Valul 3 al pandemiei și implicit creșterea semnificativă a cazurilor de infectare, dar mai ales ca cazurilor grave a dus la modificarea intervalului orar în care este permisă circulația persoanelor, în funcție de incidența cumulată la nivelul fiecărei localități.

În condițiile în care numărul pacienților aflați în stare gravă la ATI a depășit record după record, cifrele raportate fiind cele mai mari de la depistarea primului caz și până în prezent, a fost propusă și închiderea sălilor de fitness dar și un program special de Paște.

Cea mai importantă măsură este reducerea intervalului orar în care circulația este permisă fără un motiv întemeiat. Astfel, în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la mia de locuitori, dar mai mică de 7,5, cetățenii pot circula liber doar până la ora 20.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Măsura este ridicată doar în situația în care incidența scade sub 3,5 la mie.

În Gorj, 5  localități vor intra sub restricții. Turcinești, Lelești, Stănești, Bumbești-Jiu, și Bengești-Ciocadia au o incidență cuprinsă între 4,03 și 5,23.

Dacă incidența crește la peste 7,5 la mie, reducerea intervalului orar se aplică pentru toată săptămâna și se ridică doar în situația în care scade sub 7 la mie, rămânând aplicabile măsurile doar în weekend.

Mai mult, va fi redus și programul operatorilor econmici. Magazinele se vor închide la ora 18:00 acolo unde incidența depășește 4 infectări la 1000 de locuitori, însă doar în perioada weekendului. Dacă rata de infectare este mai mare de 7,5, măsura se aplică pe durata întregii săptămâni, până când scade sub 7 la mie.

Și sălile de fitness vor fi închise în scenariul roșu extins. Cetățenii vor putea reveni în săli doar dacă rata de infectare scade sub 3,5 la mie.

Pentru sărbătorile religioase autoritățile au dispus și excepții. Credincioșii catolici vor putea merge la slujba de Înviere în noaptea de 3 spre 4 aprilie, însă vor putea sta doar până la ora 02:00. Pentru credincioșii ortodocși se stabiliseră aceleași măsuri, însă nu s-a luat încă o decizie finală, Paștele ortodox fiind sărbătorit o lună mai târziu, pe 2 mai.

O altă excepție dispusă de autorități privește activitatea operatorilor economici. În intervalul orar 18.00 – 05.00 se pot efectua doar livrări la domiciliu.

Toate celelalte măsuri stabilite încă din noiembrie anul trecut,cum ar fi închiderea cinematografelor și interzicerea evenimentelor private rămân în vigoare. Singurele motive pentru care este permisă circulația în intervalul orar restrictiv sunt interesul profesional, asistență medicală de urgență, îngrijirea copilului sau a persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori achiziționarea de medicamente și decesul unui membru al familiei.

Articole similare

Back to top button