Fără categorieSliderSocialUltima ora

Record de sancțiuni date de DSVSA Gorj

Odată cu schimbarea conducerii DSVSA Gorj și amenzile s-au înmulțit, dar s-au și diversificat. Pe lângă magazinele alimentare, barurile și restaurantele care de obicei sunt găsite în neregulă, se pare că și medicii veterinari și proprietarii de animale au intrat în vizorul inspectorilor sanitar-veterinari.

Din cele peste 100 de controale efectuate pe raza județului Gorj, 17 s-au lăsat și cu amenzi în valoare totală de aproape 38 000 de lei. Cele mai multe dintre ele au fost aplicate circumscripțiilor sanitare veterinare de asistență.

Peste 14 000 de lei au primit 9 CSVA-uri pentru nerespectarea normelor sanitare-veterinare privind identificarea animalelor. Mai exact, au existat neconcordanţe între datele înregistrate în sistem şi înscrisurile din documentele prevăzute de legislaţie, au fost emise formulare de mişcare fără solicitarea avizului inter-judeţean de la D.S.V.S.A. Gorj, ori s-a efectuat mişcarea animalelor în şi din exploataţia virtuală în afara perioadei de efectuare a inspecţiilor în exploataţii.

Nici proprietarii de animale ori transportatorii nu au scăpat de controalele inspectorilor. 6000 de lei trebuie să plătească proprietarul unui autovehicul  pentru efectuarea transportului de animale vii cu un mijloc  neautorizat sanitar-veterinar. Un gospodar a fost sancționat cu 1500 de lei pentru că avea 4 porci în curte necrotaliați și neînregistrați în baza de date.

Vânzarea animalelor fără documente a fost și ea amendată. 2 cetățeni au primit câte 1200 de lei fiecare pentru mişcarea animalelor fără documentele sanitare-veterinare legale.

N-au fost iertate nici  magazinele alimentare. Două au fost sancționate cu câte 1200 de lei  întrucât angajaţii prezenţi la data controlului au manipulat produsele alimentare fără a purta echipament complet de protecţie sanitară și nici nu au igienizat şi dezinfectat corespunzător spaţiile utile ale unităţii.

Tot 1200 de lei a primit un alt magazin alimentar pentru comercializarea pâinii într-o zonă neprotejată, în vecinătatea legumelor, cu servire directă de către consumatori, fără a utiliza mănuși de unică folosință.

Cea mai mare sacțiune a fost însă aplicată unei unități de procesare a laptelui materie primă. Se pare că aceasta nu întreţinea corespunzător spaţiile de producţie şi depozitare. Uşile prezentau exfolieri, iar pavimentul avea porţiuni de gresie spartă, iar pentru acestea inspectorii au amendat unitatea cu 10 000 de lei.

Controalele vor continua și în perioada următoare, atât pentru combaterea noului coronavirus și verificarea respectării normelor în vigoare, cât și pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și a răspândirii pestei porcine africane.

Articole similare

Back to top button