Fără categorie

Mărțișoarele tradiționale, preferatele gorjenilor

Ziua de 1 Martie aduce cu ea un frumos obicei de primăvară numit mărțișor. Mărțișorul este reprezentat fizic de un obiect micuț legat cu două fire împletite, înnodate, alb și roșu, care semnifică lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii. De asemenea mărțișorul este considerat un talisman al norocului, al bunăstării și al prețuirii. Se obișnuiește ca bărbații să ofere doamnelor și domnișoarelor din viața lor mărțișoare, în semn de respect și admirație.

Scopul legării sau punerii mărțișorului este de a avea noroc în decursul anului, de a fi sănătos și curat ca argintul odată cu venirea primăverii.

La nivelul județului Gorj, târgul de mărțișor s-a deschis încă de vineri, comercianții venind cu o varietate de cadouri pentru ziua de 1 Martie.

Deși pandemia de Covid-19 a mutat majoritatea cursurilor în mediul online, elevii fiind principalii cumpărători ale mărțișoarelor, comercianșii nu au observat o scădere a vânzărilor. Pentru vânzătorii cu o vechime considerabilă pe piață, pandemia nu a reprezentat un hop, având formați deja clienți fideli.

Conform comercianților, se pare că gorjenii preferă mărțișoarele tradiționale, dat fiind și prețul accesibil. Mărțișoarele confecționate manual sunt mai costisitoare, prețul incluzând manopera, dar și materialul.

Elevii care merg la școală au cumpărat mărțișoare pentru a le oferi colegelor, pe când cei care-și desfășoară cursurile online au dăruit cadouri doar persoanelor dragi.

În zilele noastre mărțișorul primit în dar de la o persoană dragă se poartă toată luna martie, după care se pune într-un pom înflorit, pom roditor. De asemenea, există credința că dacă îți vei pune o dorință atunci când vei agăța mărțișorul de ramurile pomului, aceasta se va îndeplini.

Articole similare

Back to top button