ActualitateSliderUltima ora

Se depun cererile la APIA

Și în acest an se primesc cererile unice de plată. Fermierii s-au obișnuit deja ca la începutul primăverii să își depună cererile unice de plată, cele care cuprind majoritatea schemelor derulate la nivelul Ageției de Plăți și Intervenții în Agricultură. Astfel, agricultorii pot beneficia de toate programele de finanțare.

Cererile unice de plată se depun în perioada 1 martie -15 mai 2021. Anul 2021 este un an de tranziție, împreună cu 2022. Pe 23 decembrie a apărut Regulamentul Uniunii Europene care cuprinde o serie de dispoziții tranzitorii privitoare la sursele de finanțare din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală cu care APIA lucrează. În baza acestora s-au modificat și o serie de regulamente care au fost emise în 2013 cu privire la ciclul vechi de politică agricolă comunitară.

Vor putea fi accesați 3,8 miliarde de euro care ar urma să contribuie la dezvoltarea agriculturii.Cererile unice se depun fără penalizare în intervalul 1 martie – 15 mai 2021, dacă oficialii de la Comisia Europeană nu decid că se poate acorda o prelungire a termenului așa cum a procedat în 2020.

Reprezentanții APIA Gorj vor mai avea vineri o întâlnire finală pentru a discuta cu oficialii ultimele aspecte privitoare la procesul primirii cererilor unice de plată. Dată fiind pandemia, cererile vor fi depuse online, însă dacă fermierii nu au această posibilitate, dosarele pot fi depuse și la sediul instituției.

APIA folosețte o serie de programe informatice cu care s-au obișnuit deja și femierii. Acolo agricultorii își actualizează declarația de suprafață care face obiectul sprijinului financiar. Accesul se face pe baza unui user și al unei parole pe care doar fermierul le deține.

Agricultura reprezintă o soluție pentru problema economică cu care se confruntă mai ales tinerii  din județul Gorj. Statul acordă sprijin financiar, însă la nivelul Gorjului mai sunt doar câteva sute de fermieri.

Articole similare

Back to top button