ActualitateSliderUltima ora

Concluzii după întâlnirea cu minerii

Parlamentarii de Gorj s-au întâlnit cu Federațiile sindicale reprezentative în sectorul minerit și energie vineri și duminică, în urma unei scrisori deschise pe care cei din urma au adresat-o politicienilor.

În urma acesteia, partidele au ieșit în public cu câte un comunicat privind concluziile discuțiilor. Deputatul liberal, Dan Vîlceanu, spune că Legea nu va putea fi modificată după cum cer minerii, dar a precizat că este „pe cale de a găsi o soluție” astfel încât modificarea să fie favorabilă pensionării. Vîlceanu nu precizează însă care ar fi acea soluție, dar a ținut să menționeze că „s-a procupat mereu de angajații CE Oltenia”. Și totuși, acesta se află la al doilea mandat, iar minerii, și astăzi, sunt tot în stradă.

Și social-democrații au publicat concluziile lor. Aceștia spun că „Îngrijorarea angajaților din Complex este justificată, având în vedere declarațiile făcute de reprezentanții Guvernului, cu privire la politica energetică a țării”. Fiind în opoziție, PSD nu s-a abținut să  arunce vina pe actuala guvernare pentru problemele din minerit și energie. PSD Gorj asigură minerii de întreaga lor susținere  „în vederea modificării legilor aflate în vigoare, astfel încât revendicările acestora să fie aplicabile în plan legislativ”. Nici social-democrații nu detaliază modalitatea în care va fi modificată legea astfel încât să corespundă normelor legale, dar „îi susțin” pe reprezentanții salariaților din CEO, și atât. Să nu uităm că până în 2019, social-democrații au condus țara, iar până la alegerile din 2020 au avut majoritate în Parlamentul României.

Federația Națională de Mine-Energie spune că „a primit asigurări că vor avea susținere pentru solicitările înaintate, cu condiția aducerii lor într-un cadru legal și constituțional adecvat, pentru a avea șanse cât mai mari de legiferare.” Dumitru Pîrvulescu, Președintele FNME, spune că parlamentarii promit, la fel ca în campania electorală. Vor vedea însă dacă promisiunile vor fi și duse la îndeplinire.

Mai mult, FNME a solicitat și o întâlnire cu Ministrul Energiei, întrucât, spun ei,  Există în momentul actual, suspiciunea că anumiți funcționari cu rang de directori din Ministerul Energiei, dar și unii membri ai Directoratului companiei, nu sunt demni de statulul pe care îl au, făcând lobby pentru notificarea Comisiei Europene, în vederea reducerii la 3 a grupurilor funcționale pe cărbune,  având ca rezultat restructurarea unui număr de 7500 salariați,  proveniți din zona Turceni, Motru, Jilț, Mehedinți și Craiova până în 2025.

Pîrvulescu spune că vor să clarifice aceste lucruri la Minister, pentru liniștii salarații Companiei. Deocamdată nu a primit un răspuns de la minister însă se așteaptă o comunicare.

Protestatarii nu sunt totuși mulțumiți pe deplin. Aceștia spun că întâlnirea dintre federații și parlamentari este un pas bun, însă ei „nu mănâncă scrisori deschise și comunicate”.

În final, minerii nu știu nici acum dacă problemele lor vor fi rezolvate, dar politicienii „îi susțin”.

Articole similare

Back to top button