ActualitateSliderUltima ora

Reacție după afirmațiile Greenpeace

GreenPeace susține că planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia  presupune în realitate creşterea cu 28% a emisiilor de dioxid de carbon, până în 2030. În plus, activiștii organizației spun că CEO îşi propune să folosească cărbunele chiar şi în 2030.

Conducerea Companiei a reacționat printr-un comunicat de presă, precizând că planul de decarbonare va reduce cu 38% emisiile de CO2/MWh, până în 2026, iar  Federația Națională Mine Energie a acuzat Greenpeace de manipulare.

Raportul Greenpeace a luat ca referință anul 2020, afectat de criza COVID, în care producția de energie electrică a Complexului Energetic Oltenia a fost la un minim istoric. Astfel, emisiile de CO2 în 2020 au fost cu 50-60% sub nivelul anilor anteriori, respectiv de circa 7 milioane de tone,  comparativ cu o medie de 12 milioane de tone în perioada 2018-2019. Se arată în comunicatul FNME.

Și CEO transmite același lucru. În plus, CE Oltenia  precizează că va investi în centrale care vor avea opțiunea de a utiliza și hidrogen în combinație cu gazul natural, fapt ce va conduce la o reducere suplimentară a emisiilor cu până la 25%, iar Planul de decarbonare este soluția asumată de CE Oltenia și de Guvernul României  pentru diversificarea resurselor energetice și transformarea companiei într-una viabilă, care să asigure în continuare necesarul de energie electrică al țării.

FNME a fost puțin mai dur în reacții decât compania. Federația spune că GreenPeace a făcut afirmații manipulatorii. Mai mult, FNME trage un semnal de alarmă privind atitudinea organizației de mediu cu privire la alte țări din Uniunea Europeană.

De ce Greenpeace, cu sediul principal în Amsterdam, Olanda, nu este atat de radicala acolo, în Polonia sau Germania, ci este aici în Romania?

Federația precizează că Romania are în prezent emisii de CO2 la jumătate față de anul 1990, iar consecinta politicilor legate de reducerea  Gazelor cu Efect de Seră mai accelerată decât în celelalte state a dus la pierderea a sute de mii de locuri de muncă în Romania.

Articole similare

Back to top button