ActualitateSliderUltima ora

Nu scăpăm de Pesta Porcină

2021 vine cu noi focare de Pestă Porcină Africană. La finele anului trecut, 56 de focare erau active în Gorj. La momentul actual, o parte dintre acestea au fost stinse, însă au mai rămas alte 6 la porcii domestici și un caz la un mistreț. Cel din urmă a apărut în urmă cu o săpotămână pe fondul de vânătoare Licurici.

Mistrețul a fost împușcat în cadrul unei partide de vânătoare organizate. Majoritatea focarelor din Gorj au izbucnit în localitățile de pe Valea Amaradiei, iar autoritățile aveau suspiciunea că boala se menține activă din pricina porcilor mistreți.

Gestionarii fondurilor cinegetice au misiunea de a găsi eventualele cadavre ale mistreților, însă de multe ori, animalele își găsesc sfârșitul în locuri greu accesibile oamenilor. De acolo virusul este purtat de către alte animale și dus în gospodării chiar de oameni, atunci când fac o plimbare după ciuperci, sau fructe de pădure.

Nici proprietarii suinelor nu au tratat cu seriozitate problema Pestei Porcine. Există niște reguli de biosecuritate care ar trebui respectate de fiecare persoană. De la a se schimba de hainele cu care a mers în zone posibil infestate atunci când intră în perimetrul animalelor, până la a nu mai hrăni porcii cu resturi de mâncare, gospodarii ar trebui să respecte aceste câteva minime măsuri pentru a-și proteja porcii din curte.

De asemenea, cumpărarea porcilor din locuri neautorizate este o altă cauză pentru care aceste focare continuă să apară. Județul Gorj este în zona de restricție, iar comercializarea porcilor din zone neautorizate este interzisă. DSVSA recomandă cetățenilor să nu își mai procure purcei în această perioadă, riscând să piardă investiția dacă animalul este cumpărat bolnav, sau chiar mai mult, să ducă virusul și în curtea vecinilor. Cei care comercializează în continuare purcei riscă sancțiuni usturătoare, însă se pare că nimic nu îi sperie. Internetul este plin de anunțuri cu vânzări interzise.

Medicii veterinari controlează frecvent gospodăriile oamenilor pentru a verifica starea de sănătate a animalelor și pentru a identifica problemele apărute. În acestă perioadă, aceștia  trec pragul caselor pentru vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor. Circa 70 000 de câini sunt înregistrați în județul Gorj și peste 10 000 de pisici.

Articole similare

Back to top button