ActualitateSliderUltima ora

Investiții în amenajările hidroenergetice

Codul roșu sub incidența căruia a intrat județul Gorj acum câteva zile a readus în atenție investițiile privind amenajările energetice. Strategia energetică a României cuprinde și finalizarea amenajărilor hidroenergetice cu folosințe complexe. În categoria acestora intră și amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Valea Sadului – Vădeni.

Inițiatorii și-au propus, de altfel, realizarea și exploatarea acestor amenajări care în afară de energie electrică aduc și alte beneficii sociale. Andrei Maioreanu este unul dintre acești inițiatori, care spune că această amenajare are o serie întreagă de funcțiuni complexe, cum ar fi asigurarea cu apă pentru irigarea mai multor suprafețe de teren agricol, sau apărarea împotriva inundațiilor.

Până la varianta finală prezentată în strategia energetică, Maioreanu a făcut demersuri, printre care a socilicitat implicarea mai multor ministere și a Hidroelectrica. Pe lângă sectorul Valea Sadului-Vădeni, în România mai există încă 14 asemenea amenajări hidroenergetice.

Maioreanu spune că în primul pachet de analiză transmis la acel moment a fost inclusă și amenajarea râului Jiu.

Fostul Secretar de stat spune că a deschis calea dialogului, însă mai departe depinde doar de actuala guvernare.

Până în anul 2005, în România a existat un fond special pentru dezvoltarea sectorului energetic și pentru amenajarea hidroenergetică cu folosințe complexe Valea Sadului- Vădeni, cu fonduri de la bugetul de stat.

Strategia energetică cuprinde de asemenea și o listă cu 5 soluții clare, fiind suficientă doar aprobarea Strategiei prin Lege și rămânerea capitolului dedicat hidroenergiei, iar pe baza soluțiilor financiare și a schemelor optimizate să pornească demararea și realizarea acestor amenajări hidroenergetice.

Articole similare

Back to top button