ActualitateSliderUltima ora

Nunțile la Poarta Sărutului au atras nemulțumiri

Sute de cupluri s-au cununat la Poarta Sărutului de când a început această tradiție și până în prezent. Mai mult, în noaptea de Revelion, persoane din toată țara spuneau „da” la miezul nopții în fața Operei Brâncușiene. Din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta un singur cuplu și-a manifestat dorința de a-și oficializa relația în noaptea dintre ani. Ceremonia nu va fi ținută la miezul nopții însă. Din cauza restricțiilor impuse și a carantinei de noapte care începe la ora 23.00, cei doi vor semna actele la ora 22.00, pentru a nu intra sub incidența restricțiilor.

Se pare însă că nu toți cetățenii sunt mulțumiți de acest obicei. Asociațiile spun că Ansamblul monumental a fost închinat eroilor, care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial. Așadar, Poarta Sărutului nu ar fi un monument al iubirii, ci unul funerar.  Aceștia susțin că ar trebui organizate doar ceremonialuri adecvate scopului pentru care a fost construit ansamblul,  respectându-se istoria.

Târgu Jiul și eroii români au scris cu sânge pagini de istorie și jertfă. Nu le mâzgăliți cu evenimente neadecvate! Memorialul de Război este dedicat Eroilor! Înțelegeți asta, suspendați casătoriile, sau plecați acasă!

Facem apel și către alte asociații culturale, istorice, patriotice, de reconstituire istorică să se alăture demersului nostru!

Conducerea Asociației cultural-istorice “Dumitru și Maria Pleniceanu”

Poarta sărutului ar reprezenta chiar Arcul de Triumf al eroilor, stilizat de Brâncuși sub forma unei porți a despărțirii de iubirea celor dragi, prin sărutul morții și trecerea spre o altă ființă.  Fiecare operă de pe Calea Eroilor a fost ridicată în cinstea celor căzuți în luptă pentru apărarea României.

Asociația solicită suspendarea ceremoniilor atât din noaptea de Revelion cât și din perioada anului.

Articole similare

Back to top button