ActualitateSliderUltima ora

CEO înlătură speculațiile

– Complexul Energetic Oltenia (CEO) este cel mai mare angajator din zonă, având o responsabilitate socială enormă față de economia Gorjului și -cu atât mai mult- preocuparea crește față de angajații companiei. Recunoaștem că, poate uneori, am creat un oarecare disconfort locuitorilor județului Gorj prin aceste strămutări și extinderi ale fronturilor de carieră dar, la fel de bine, trebuie să recunoaștem că CEO a creat numeroase locuri de muncă în județul Gorj și a stimulat constant economia județului nostru, dar și a județelor învecinate care au legătură cu producția de energie termo a companiei.

– Planul de Restructurare și Eficientizare al CEO a fost notificat la Comisia Europeană (CE) și -după ce a fost studiat în detaliu mai mult timp de reprezentanții CE- în urmă cu aproximativ o lună am fost invitați să facem comunicare oficială a planului care, practic, transformă compania și o aduce la standardele impuse de Uniunea Europeană (UE). Complexul energetic are nevoie de reducerea costurile cu certificatele de CO2 și aceasta nu se poate face decât prin crearea unui mix energetic prin intermediul unor investiții care să reducă amprenta de carbon. Planul de restructurare și programul de investiții se vor derula cât se poate de transparent și de eficient, în ciuda tuturor informațiilor care nu sunt corecte și sunt aruncate în mod tendențios în spațiul public.

– Programul de investiții al Complexului Energetic Oltenia are la bază -ca surse de finanțare- resursele proprii ale complexului, ajutorul de stat și un fond de modernizare, care este altceva decât sursele din Fondul Tranziției Juste (Just Transition Fund). Din acest fond de modernizare se pot face investițiile în instalațiile pe gaze. Dacă încă mai sunt discuții pe Fondul Tranziției Juste de acceptare a investițiilor pe gaze, acest fond de modernizare are prevăzută deja această componentă a tranziției pe gaze. Acesta este un fond aflat la dispoziția statelor membre și care este constituit din licitația de până la 2% a certificatelor cu emisii de seră alocate gratuit statelor membre. Totodată, aceste fonduri sunt alocate statelor care un un Produs Intern Brut (PIB) cu 60% mai mic decât media din Uniunea Europeană. Acest fond de modernizare are două axe: una fiind axa prioritară care finanțează cu până la 100% investițiile în instalațiile care produc energie regenerabilă și axa a doua este cea care finanțează până la 70% investițiile în instalații pe gaze, alături de alte investiții în sectorul energetic. Deci, aici nu este vorba de Just Transition Fund, care în prezent este în dezbatere și care este alocat pentru regiunile carbonifere ale Uniunii Europene.

– Noile proiecte care se doresc a fi implementate la Complexul Energetic Oltenia sunt de ultimă generație cu posibilitatea introducerii de până la 30% a hidrogenului ca și combustibil în producerea energiei și, ulterior, urcând până la un procent de 100%. Nu se pune niciodată problema la nivelul unității în a nu fi făcute investițiile pe gaze. Solicitarea aceasta nu vine doar din partea României, ci și din partea celorlalte țări din Uniunea Europeană care au ca pondere majoră producția de energie pe cărbune.

Articole similare

Back to top button