ActualitateSliderUltima ora

31 de ani de democrație

Regimul dictatorial condus de Nicolae Ceaușescu  a fost înlăturat acum 31 de ani pe 22 decembrie. La cârma țării a venit atunci Frontul Salvării Naționale, unul dintre inițiatori fiind Ion Iliescu.

Manifestanții care au ocupat piața din fața Comitetului Central au forțat ușile masive ale clădirii și au escaladat balconul. Nicolae şi Elena Ceauşescu s-au refugiat pe acoperişul clădirii, unde erau aşteptaţi de un elicopter. După fuga dictatorului, manifestanţii au ocupat atât Comitetul Central, cât şi sediul televiziunii publice, în jurul orei 12:30, acesta fiind considerat momentul victoriei Revoluţiei.

Reținuți și apoi judecați într-un proces mai mult formal, cuplul dictatorial a fost executat chiar în ziua de Crăciun. La ora 14:50, în cazarma de la Târgoviște, paraşutiştii din plutonul de execuţie i-au împuşcat pe dictatori lângă zidul Corpului de Gardă.

Împlinirea a 31 de ani de la căderea comunismului în România a fost marcată în mai multe orașe ale țării. La Târgu Jiu a avut loc o ceremonie restrânsă, din cauza actualei situații epidemiologice.

Daria Ionescu Haidău, sora unuia dintre eroii ce și-au pierdut viața atunci, a ținut să spună câteva cuvinte în Piața Prefecturii.

A fost intonat apoi Imnul Eroilor și au fost depuse coroane și jerbe de flori la Placa memorială.

Au paricipat la manifestare reprezentanții Primăriei municipiului Târgu Jiu, ai Consiliului Județean Gorj, ai Prefecturii Gorj, Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, și ISU Gorj precum și membrii au organizațiilor și asociațiilor județene. Coroane de flori au fost depuse și la Monumentul Eroilor Revoluției din Parcul Miloșescu, la Troița din fața Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel și la monumentele martirilor din Târgu Jiu. Și-au pierdut viața pentru libertatea românilor și democrația de astăzi Valerian Bădoi, Dumitru Bărboi, Corneliu Bordeiu, Doru Constantinescu,   Iuliu Cuznetov, Gheorghe Digulescu, Ioan Fota, Cătălin Grigore Haidău, Valentin Merișescu, Vasile Militaru, Ecaterina Tănescu, Ion Simion, Paul Popescu, Dumitru Petrescu, Ioan Onu și Mihai Cristian Oancea.

Potrivit statisticilor oficiale, la Revoluţia din 1989, 1.142 de persoane au murit, 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reţinuţi.

Articole similare

Back to top button