ActualitateSliderUltima ora

Surpriza „de AUR” a Parlamentului

 AUR se prezintă ca un partid conservator și își axează principiile pe o ”viziune spiritualistă”, bazată ”pe patru piloni: familia, patria, credința, libertatea”. Alianța pentru Unirea Românilor este partidul surpriză din noul Parlament, după ce a obținut peste 8% din voturile alegătorilor la scrutinul din 6 decembrie, deși este o formațiune nouă, înființată în noiembrie 2019.

Principiile și programul AUR sunt prezentate în documentul prin care Tribunalul București a aprobat funcționarea acestui partid. AUR își începe prezentarea printr-un atac direct la adresa tuturor celorlalte forțe politice ale momentului, acuzându-le  că ”doresc renunțarea la suveranitatea României”.

”Doctrina AUR se sprijină pe patru piloni: familia, patria, credința, libertatea”, se arată în documentul constitutiv, unde le expune apoi în termenii care îi definesc identitatea. De asemenea, AUR respinge ”idolatria banului”, dar cu toate acestea consideră că a ”încălca sau răpi proprietatea cuiva este o crimă”.

Se pare că formațiunea nu dorește dezvoltarea și modernizarea unei comunități, întrucât chiar membrii acesteia declară că proiectul lorde țară e același ca acum 100 sau chiar 500 de ani. Tot ei  apreciază că ”nu e nevoie de alt brand, nu avem alt proiect de țară”.

Unul dintre copreședinții AUR este George Simion, activist civic și militant al unirii României cu Republica Moldova.  Este recunoscut pentru mai multe proteste pe care le-a organizat. Este considerat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova, având 5 interdicții de intrare pe teritoriul acestui stat și fiind expulzat de mai multe ori. A candidat și la alegerile europarlamentare din 2019, însă fără succes.

Celălalt copreședinte este Claudiu Târziu, un personaj extreme de controversat cu declarații homofobe și anti-avort. Târziu condamnă introducerea educației sexuale în școli, sub argumentul că ar „manipula ideologic” copiii. Tot el și-a exprimat de mai multe ori simpatia față de mișcarea legionară. Mai mult, în 2008 cerea să nu i se facă avort unei fetițe de 11 ani care rămăsese însărcinată în urma unui viol. Tot el a candidat și pentru funcția de primar general al capitalei la scrutinul din septembrie.

Într-o intervenție în cadrul Știrilor Gorj Tv, Ionel Manțog a spus despre organizație că valorile promovate de AUR sunt regăsite și în alte țări, cu precădere în Statele Unite ale Americii. Pe de altă parte, rămâne de văzut dacă va reuși să rămână pe scena politică sau membri vor migra către alte formațiuni, așa cum s-a întâmplat și cu alte organizații.

AUR a obținut 36,16% în Italia, potrivit rezultatelor în urma numărării a 97,58% din voturile totale fiind clasat pe locul 1. Tot pe primul loc s-a situat și în opțiunea alegătorilor din Cipru, cu 36,71%, după numărarea a 99% din voturile totale. AUR s-a situat pe locul 2 în Franța, 25,87% din voturi, după numărarea a 95,86% din voturile totale.

Potrivit unui comunicat transmis de organizație, peste 15 000 de români și-au semnat adeziunea doar în ultimele 24 de ore.

Articole similare

Back to top button