ActualitateSliderUltima ora

Mii de teste în alte reședințe de județ

Zeci de localități se află în carantină în urma incidenței crescute a infectărilor. Zilnic sunt raportate sute de îmbolnăviri la nivelul județelor, dar și mii de teste prelucrate.

De exemplu, la Arad au fost ieri 190 de noi cazuri de îmbolnăvire, dintr-un total de 966 de teste. Constanța a raportat 740 de persoane diagnosticate cu Sars-Cov-2, din 1361 de teste efectuate. În Cluj, din 2122 de probe prelucrate, 495 au fost pozitive, iar la Timiș se testează de peste 20 de ori mai mult decât la Gorj. 301 probe au avut rezultat pozitiv din cele 2430.

Revenind la Gorj, Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu a raportat ieri 105 teste, din care 37 pozitive. Deși capacitatea de testare este de 3 ori mai mare, cel puțin luna aceasta nu s-a atins nici măcar pragul de 200 de probe prelucrate.

Directorul DSP Gorj, Narcis Stoian, explică fenomenul prin metodologia INSP care impune testarea cu prioritate a cazurilor simptomatice. Contacții direcți ai celor pozitivi sunt testați doar dacă prezintă simptome. Pentru șeful Direcției de Sănătate Publică, numărul mic de teste reprezintă un lucru bun, însemnând că nu sunt „atât de multe persoane care să prezinte simptomatologie”.

Pe lângă cifrele raportate de SJU, multe persoane aleg să se testeze la laboratoarele private. Însă nici dacă am aduna probele prelucrate de operatorii privați nu am atinge numărul de teste prelucrate de alte județe.

Articole similare

Back to top button