ActualitateSliderUltima ora

Nou focar de Pestă Porcină

Pe langa pandemia Covid-19, ne confruntam in continuare cu focarele de Pesta Porcina Africana. Localitatile de pe Valea Amaradiei sunt cele mai afectate de virus, cazurile de imbolnavire la porci aparand aproape in fiecare saptamana.

Crușeț, Stoina și Roșia de Amaradia sunt printre cele mai afectate localități de virusul Pestei Porcine. Cel mai greu este pentru proprietarii animalelor care rămân fără porci în pragul sărbătorilor de iarnă.

Deși față de anul trecut se înregisrează  o ușoară scădere a focarelor, ANSVSA transmite că reducercerea acestora în anul 2020 se datorează și restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență. Acest aspect demonstrează că mișcarea necontrolată a porcinelor constituie unul dintre principalii factori de risc pentru difuzarea bolii.

La începutul lunii mai erau active 441 de focare în toată țara, 38 dintre acestea fiind în Gorj. Ultimul a fost identificat chiar ieri în comuna Roșia de Amaradia, fiind însă la nivel de suspiciune până la confirmarea de către ANSVSA.

În localitățile afectate s-au impus măsurile uzuale, cu excepția filtrelor rutiere care s-au dovedit a fi ineficiente. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj recomandă crescătorilor respectarea normelor de biosecuritate, mai ales în ceea ce privește echipamentul folosit la intrarea în exploatație și alimentația suinelor.

De asemnea, crescătorii sunt obligați să anunțe medicul veterinar imediat ce observă că starea de sănătate a animalului este deteriorată.

Articole similare

Back to top button