ActualitateSliderUltima ora

România sub restricții

Începând de luni, România intră sub un val nou de restricții. Declarația pe propria răspundere va fi din nou nelipsită din buzunar, iar masca de protecție, un accesoriu obligatoriu.

Indiferent de incidența cumulată la nivelul localităților, masca va trebui purtată peste tot în spațiul public. Cu alte cuvinte,  nu vom putea părăsi locuința fără să purtăm masca astfel încât să acopere și nasul și gura.

Mai mult, toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați au obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu. Acolo unde acest lucru nu este posibil, se organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Circulația persoanelor va fi restricționată în intervalul orar 23:00-5:00. Excepție fac doar persoanele care trebuie să se desplasesze în interes profesional, ori pentru asistență medicală de urgență sau procurarea medicamentelor, îngrijirea persoanelor care au această nevoie sau pentru decesul unei persoane apropiate.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat și închiderea magazinelor alimentare la ora 21:00, dar și a târgurilor și piețelor, însă doar cele în spații închise.

Vor rămâne deschise creșele și after-school-urile. În rest, toate unitățile de învățământ vor trece la învățarea online.

Rămân deschise farmaciile, magazinele cu livrare la domiciliu și benzinăriile. Nu toate terasele vor fi deschise. Localurile care și-au montat paravan de protecție, din sticlă sau alt material sunt considerate spații închise, iar în funcție de incidența cumulată la nivelul localităților, își vor defășura activitatea la capacitate redusă, sau se vor închide.

Acolo unde incidența cumulată este mai mare de 6 cazuri la 1000 de locuitori, se va institui măsura carantinării localitatății și interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței. Prin excepție, în intervalul orar 6 dimineața 10 seara, persoanele vor putea părăsi casa doar în interes profesional, asistență medicală care nu poate fi amânată, cumpărături, îngrijire personală sau alimentație publică. Pentru verificarea motivului deplasării, cetățenii vor trebui să prezinte legitimația de serviciu, adeverința, sau declația pe propria răspundere.

Măsurile stabilite sunt valabile pentru 30 de zile, începând de luni. Dacă incidența cumulată va avea un trend ascendent, este posibil să fie instituite noi restricții la nivel național.

Articole similare

Back to top button