ActualitateCulturaSliderUltima ora

Ansamblul Brâncuși nepus în valoare

Un apel public a fost lansat de către conducerea Universității „Constantin Brâncuși” mai multor instituții, printre care: Președenția României, Guvernul, Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului.

În cadrul apelului inițiat de președintele Senatului UCB, Adrian Gorun și rectorul UCB, Sorin Purec, se vorbește și despre proiectul de reabilitare a Căii Eroilor. Proiectul demarat recent a ajuns deja în stadiul de blocaj, între câștigătorii licitației și subcontractori iscându-se o ceartă.

Un alt punct de vedere subliniat în cadrul apelului îl reprezintă numeroasele probleme legate siguranța, promovarea, dar și starea operelor de artă ale faimosului Constantin Brâncuși. Atât Parcul Coloanei Infinite, cât și Parcul Brâncuși beneficiază de un iluminat precar.

În Parcul Coloanei Infinite vegetația s-a dezvoltat atât de mult încât capodopera este din ce în ce mai puțin vizibilă, iar în Parcul Monument Brâncuși copaci seculari au ajuns să se prăbușească la doar câțiva centimetri de capodoperele din piatră.

Semnatarii Apelului atrag atenția că este nevoie de o evaluare reală și profesionistă a Ansamblului Brâncușian.

O altă solicitare este aceea de publicare a proiectului de modernizare a Căii Eroilor, care a fost realizată de arhitectul Dorin Ștefan, cu ani în urmă. Din anumite motive proiectul nu este disponibil nici pentru specialiști, nici pentru publicul larg.

Președintele Senatului UCB împreună cu rectorul consideră că ar trebui să se ia de urgență măsuri, având în vedere că anul viitor România va încerca să include Ansamblul „Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Articole similare

Back to top button