Ultima ora

Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale – neconstituțională

Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale este neconstituțională, a decis, joi, Curtea Constituțională a României (CCR), care a admis sesizarea formulată de 50 de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale USR, PMP și PNL.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, CCR a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate referitoare la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor politice este neconstituțională”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, CCR a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, având în vedere că, ignorând scopul inițial și obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat un număr important de amendamente, care au fost de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ și calitativ, filosofia care a stat la baza inițierii demersului legislativ. În acest mod, prima Cameră, cea de reflecție, a fost exclusă de la procesul de legiferare, care ar trebui să reprezinte opera întregului Parlament.

“De asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigențele impuse de principiul legalității, consacrat de art. 1 alin. (5) din Constituție, exigențe referitoare la condițiile de claritate, precizie și previzibilitate ale legii”, se mai menționează în comunicat.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

Sesizarea adresată CCR, inițiată de 29 de parlamentari ai USR, a mai fost semnată de 16 reprezentanți ai PMP, trei ai PNL, un deputat neafiliat și un deputat afiliat la USR.

Sursa: agerpres.ro

Articole similare

Back to top button